Μετάβαση σε νέες διαστάσεις

(Wiesbaden, 17 Μαρτίου 2022) Τα οικονομικά αποτελέσματα της ABO Wind AG για το 2021 βρίσκονται στο ανώτερο όριο του εύρους των προβλέψεων. Το καθαρό κέρδος του ομίλου που δημοσιεύτηκε στην ετήσια έκθεση ανέρχεται σε 13,8 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, ο διεθνής κατασκευαστής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υπερέβη το αποτέλεσμα του προηγούμενου έτους κατά πέντε τοις εκατό. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε πολύ καλή πορεία για το τρέχον έτος και αναμένει αντίστοιχα αποτελέσματα, τουλάχιστον στο επίπεδο του 2021. Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 28ης Απριλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνουν αύξηση μερίσματος κατά 0,49€ (προηγούμενο έτος: 0,45€). Τα έγγραφα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση (διαθέσιμα μόνο στα γερμανικά) έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Η ABO Wind δημιούργησε έσοδα συνολικού ύψους 127,1 εκατομμυρίων ευρώ (προηγούμενο έτος: 149,2 εκατ. ευρώ) σε δώδεκα χώρες το 2021. Η συνεισφορά της γερμανικής αγοράς ανήλθε στο ήμισυ των εσόδων. Η ABO Wind δημιούργησε επίσης επταψήφια έσοδα στη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τον Καναδά, την Ουγγαρία και την Αργεντινή. Η συνολική παραγωγή από τα έσοδα και οι μεταβολές των αποθεμάτων έφτασαν στα 187,5 εκατ. ευρώ το 2021 (προηγούμενο έτος: 169,4 εκατ. ευρώ). Ο αριθμός αυτός αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η ABO Wind έχει αυξήσει τις επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων.

«Οι αυξήσεις των τιμών και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των υλικών παραμένουν προκλήσεις για εμάς», λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Karsten Schlageter. «Αλλά αναμένουμε να κρατήσουμε τον αντίκτυπο στην επιχείρησή μας υπό έλεγχο. Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.» Παρόλο που η ABO Wind δε δραστηριοποιείται στη Ρωσία ή στην Ουκρανία, η αύξηση της συμφόρησης στις πρώτες ύλες θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ωστόσο, οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως είναι καλύτερες από ποτέ. Για άλλη μια φορά, η ανθρωπιστική καταστροφή στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης τονίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατόν. «Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 για να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη» λέει ο Δρ. Schlageter. Για την ABO Wind, αυτή η αντίληψη δεν είναι κάτι καινούριο: η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου της εταιρείας από την ίδρυσή της πριν από 26 χρόνια. Αλλά αυτό το σκεπτικό γίνεται επιτέλους κοινή συνειδητοποίηση για πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εργάζεται για την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 27 κράτη μέλη της. Σε πολλές από αυτές τις χώρες, η ABO Wind εργάζεται ήδη για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 12 GW. Η επιτάχυνση των εγκρίσεων θα επηρεάσει θετικά την επιχειρηματική ανάπτυξη. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων έχει αυξηθεί περίπου στα 19 GW. Το εργατικό δυναμικό της εταιρείας, που ανέρχεται σε περίπου 1.000 άτομα, ασχολείται επίσης με την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων εκτός από την Ευρώπη, στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά.

Ο μεγάλος αριθμός των υπό ανάπτυξη έργων καθώς και οι οικονομικοί πόροι της εταιρείας επιτρέπουν στην ABO Wind να συμβάλει σημαντικά στην ταχεία αειφόρα ανάπτυξη του ενεργειακού εφοδιασμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα ίδια κεφάλαια έχουν αυξηθεί στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα ίδια κεφάλαια ως μετοχές από δικαιώματα συμμετοχής στα κέρδη και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ανέρχονται σε περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, αυξήθηκε το διαθέσιμο δανειακό κεφάλαιο. Για παράδειγμα, η ABO Wind χρησιμοποιεί επί του παρόντος αυτή την οικονομική ευελιξία για να επιταχύνει την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα ολοκληρωμένου έργου αιολικής ενέργειας στη Φινλανδία (86 MW). Η ενεργοποίηση του αιολικού πάρκου Pajuperänkangas έχει προγραμματιστεί για το 2023. Πριν ακόμα την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου, η ABO Wind έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή για την ανεμογεννήτρια, εξασφαλίζοντας έτσι την παράδοση το επόμενο έτος. «Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε μεταβεί σε νέες διαστάσεις. Θέλουμε επίσης να ξεκινήσουμε σύντομα την υλοποίηση μεγάλων ολοκληρωμένων έργων στην Ισπανία», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος Δρ. Schlageter.

Η ABO Wind επιτυγχάνει αρκετά σημαντικά ορόσημα. Στη Φινλανδία, η εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο αιολικό πάρκο με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 100 MW ως πάροχος υπηρεσιών το 2021. Στην Ισπανία πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο αιολικό πάρκο. Και εδώ, η ABO Wind είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση EPC. Στην Πολωνία, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του πρώτου ολοκληρωμένου αιολικού πάρκου (Donaborow, 20 MW). Μια μεγάλη μονάδα αποθήκευσης μπαταριών στο Kells της Βόρειας Ιρλανδίας (50 MW), την οποία η ABO Wind θα θέσει σε λειτουργία έως τα μέσα του 2022, αποτελεί ακόμη μια πρωτοπορία. Έξι υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας με συνολικά 28 MW που κατασκευάζονται σήμερα στη Γερμανία είναι εξίσου υποσχόμενα έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού μοντέλου. Κάθε ένα από τα συγκεκριμένα έργα μας είναι ένας συνδυασμός ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με μπαταρία. Για τα εν λόγω έργα, η ABO Wind έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις λεγόμενες προσφορές καινοτομίας του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία είναι ένας από τους ηγέτες της γερμανικής αγοράς σε αυτόν τον τομέα. Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο είναι ο συνδυασμός ενός αιολικού και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου με κοινή σύνδεση στο δίκτυο, το οποίο κατασκεύασε η ABO Wind στην περιοχή Hunsrück (Γερμανία) το 2021/2022.

«Η μεγάλη τεχνογνωσία μας στην ηλεκτρολογική μηχανική μας επιτρέπει να πρωτοστατήσουμε με καινοτόμες ιδέες σε πολλές χώρες», λέει ο Δρ. Schlageter. Η τροφοδοσία ενός κοινού σημείου σύνδεσης με αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να συμβάλει στην παροχή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, το ηλεκτρικό δίκτυο είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο σε πολλές περιοχές. «Θα συνεισφέρουμε σε αυτόν το στόχο σε πολλές χώρες τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος. Η ABO Wind κατοχυρώνει επίσης κατάλληλες τοποθεσίες σε μεγάλες περιοχές της Φινλανδίας, της Νότιας Αφρικής, της Αργεντινής και του Καναδά για την παραγωγή καθαρού υδρογόνου με σκοπό την απεξάρτηση της βενζινοκίνησης και της βιομηχανικής παραγωγής από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα. «Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων επιχειρηματικών ευκαιριών, είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τακτικά ετήσια καθαρά κέρδη άνω των 20 εκατ. ευρώ από το 2024 και έπειτα», αναφέρει ο Δρ. Schlageter.

Alexander Koffka

Tel. +49 611 267 65-515