Udane projekty kształtują rozwój biznesu

Farma słoneczna Margariti
Farma słoneczna Margariti, Grecja

(30 listopada 2023 r.)

ABO Wind jest na dobrej drodze do osiągnięcia ubiegłorocznego rekordowego poziomu zysku netto ponownie w tym i w następnym roku. „Choć wzrost stóp procentowych jest również dla nas szczególnym wyzwaniem, to pomyślny rozwój wielu indywidualnych projektów wiatrowych, słonecznych i akumulatorowych pozwala potwierdzić dobrą prognozę na rok 2023 i 2024.” – mówi dyrektor zarządzający Alexander Reinicke.

W 2022 roku ABO Wind zarobiła po opodatkowaniu 24,6 mln euro i tym samym po raz pierwszy osiągnęła zysk netto przekraczający 20 mln euro. Zarząd jest przekonany, że wzrost zysku netto w roku ubiegłym był trwały i możliwe będą dalsze wzrosty w najbliższych latach. Zarząd spodziewa się, że w bieżącym roku zysk netto grupy ABO Wind wyniesie od 22 do 26 mln euro, jak podano już w Raporcie Rocznym za 2022 rok. Biznes ma się dobrze rozwijać również w 2024 roku i zgodnie z bieżącymi planami wygenerować zysku netto na poziomie od 25 do 31 mln euro. W kolejnych latach również spodziewany jest wzrostu rocznych zysków netto.

Podstawą dalszego sukcesu firmy jest liczba projektów w fazie rozwoju. W ciągu ostatnich kilku lat portfolio projektów stale się zwiększało pod względem liczby i jakości przedsięwzięć. Coraz więcej projektów stopniowo osiąga status gotowych do realizacji. „W zależności od otoczenia rynkowego i naszych własnych zasobów możemy je następnie zrealizować samodzielnie pod klucz lub sprzedać w trakcie realizacji” – wyjaśnia Reinicke.

W pozycji „Wyniki brutto”, która obejmuje przychody ze sprzedaży oraz zmiany stanu zapasów, Zarząd spodziewa się rocznych wzrostów na poziomie od 10 do 30 procent zarówno w latach 2023, jak i 2024.

Pobierz zdjęcie prasowe

Alexander Koffka