Νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα στην Ήπειρο από την ABO Wind

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της ABO Wind. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG και δεύτερος ομιλητής ο κ. Δημήτριος Μαχαίρας, Υπεύθυνος Έργων της περιοχής Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας της ABO Wind Hellas ΑΕ, ενώ καλεσμένοι ήταν δημοσιογράφοι από όλη την περιφέρεια της Ηπείρου. Η συζήτηση εστιάστηκε στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα και ειδικότερα στα έργα της στην Ήπειρο και τις προκλήσεις, τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ανάπτυξη και την υλοποίησή τους.

Αναλυτικότερα, η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με τον κ. Σαρρή να δίνει κάποιες γενικές πληροφορίες για την ABO Wind, μια γερμανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και την κατασκευή έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εδώ και 25 χρόνια. Έπειτα, ο κ. Μαχαίρας, μίλησε ειδικότερα για τα έργα της εταιρείας στην περιοχή της Ηπείρου, με συνολική ισχύ 240 MW. Τέλος, η παρουσίαση εστιάστηκε στις υπερβολικές καθυστερήσεις και τα εμπόδια που συνοδεύουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτών των έργων, καθώς ορισμένοι Δήμοι και η Περιφέρεια εκδίδουν αρνητικές γνώμες, όχι για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά ως έκφραση πολιτικής θέσης.

«Η Επιτροπή Ενέργειας της Περιφέρειας Ηπείρου εξέδωσε αρνητική γνώμη για όλα μας τα έργα. Οι δικαιολογίες που αναφέρθηκαν ήταν ο «κορεσμός του δικτύου», «το μεγάλο μέγεθος των έργων» κ.λπ., δηλαδή ζητήματα που εμπίπτουν στην ευθύνη άλλων αρχών (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ κ.λπ.). Δεν έχει προβληθεί καμία ένσταση περιβαλλοντικής φύσης για κάποιο από τα φωτοβολταϊκά μας έργα, αλλά οι εκλεγμένες τοπικές αρχές αποφεύγουν να ασχοληθούν με την ουσία των ζητημάτων ή ακόμη και να μας συναντήσουν. Θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι για διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και για να προσαρμόσουμε τα έργα μας στις τοπικές ανάγκες. Είμαστε σίγουροι ότι όταν οι θέσεις μας επικοινωνηθούν ανοιχτά, η τοπική κοινωνία θα είναι στο πλευρό μας. Η ABO Wind είναι μια εταιρεία γνωστή, για την περιβαλλοντική και κοινωνική της ευαισθησία», δήλωσε ο κ. Σαρρής. Παρά τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η εταιρεία κρατάει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ετοιμάζοντας το επενδυτικό της πλάνο για την Ήπειρο που ξεπερνά τα 200 εκ. €, για τα επόμενα 3 έτη.

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δημοσιογράφων της Ηπείρου και των ομιλητών της ABO Wind, που συμμετείχαν στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου της εταιρείας. Η ABO Wind Hellas ΑΕ δήλωσε “παρούσα” σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και «έτοιμη» να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα. Βασισμένη στους δικούς της πόρους, υλοποιεί ένα νέο «παράδειγμα» επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου της ABO Wind Hellas εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=QIraXFkgo_8

Στοιχεία επικοινωνίας:

Παναγιώτης Σαρρής, Γενικός Διευθυντής της ΑBO Wind AG