Projekt wodorowy ABO Wind wchodzi w kolejną fazę

(Wiesbaden, 17 października 2023 r.)

Firma ABO Wind zamówiła u producenta FEST dwa systemy elektrolizy i tym samym osiągnęła ważny kamień milowy w pierwszym projekcie wodorowym. W Hünfeld w Niemczech (Hesja) ABO Wind opracowuje projekt hybrydowy obejmujący turbinę wiatrową, produkcję wodoru i stację napełniania wodorem. Teraz ten sztandarowy projekt wchodzi w kolejną fazę.

Projekt jest finansowany przez Federalne Ministerstwo Cyfryzacji i Transportu w ramach Krajowego programu innowacji w zakresie technologii wodorowych i ogniw paliwowych.

Elektrolizer i stacja napełniania wodorem dla autobusów i ciężarówek powstają w parku logistycznym „Hessisches Kegelspiel” w Hünfeld-Michelsrombach koło Fuldy, w bezpośrednim sąsiedztwie zjazdu z autostrady. Energia elektryczna z turbiny wiatrowej będzie transportowana linią bezpośrednią do elektrolizera. Tutaj będzie produkowany zielony wodór, który następnie będzie sprężany na stacji benzynowej w celu tankowania pojazdów napędzanych ogniwami paliwowymi.

Planowany obiekt jest największym jak dotąd obiektem w Niemczech, który bezpośrednio łączy turbinę wiatrową z elektrolizą w celu wytworzenia ekologicznego wodoru. Dzięki centralnej lokalizacji w Niemczech i bezpośredniej bliskości autostrady, stacja paliw jest idealną lokalizacją dla firm logistycznych inwestujących w ciężarówki napędzane wodorem. W ten sposób projekt przyczynia się do pomyślnej zmiany sytuacji w zakresie mobilności i kładzie podwaliny pod cichy i bezemisyjny sektor transportu ciężkiego.

Zespół projektowy cieszy się z podpisania umowy z producentem elektrolizerów: „FEST zaoferował nam dostosowane do potrzeb, doskonałe technologicznie rozwiązanie, dzięki któremu możemy teraz wdrożyć projekt” – mówi dr Jochen Ahn, założyciel i zarządzający Dyrektor ABO Wind. Menedżer sprzedaży FEST, Raymond Schmid, komentuje zawartą umowę: „Jesteśmy dumni, że możemy współpracować z klientem takim jak ABO Wind i dostarczać naszą technologię na potrzeby tego flagowego projektu”. Obydwa systemy elektrolizy mają łączną moc wyjściową pięciu megawatów, dzięki czemu przy pełnym obciążeniu mogą wytworzyć około 90 kilogramów wodoru na godzinę. Ciężarówka potrzebuje około ośmiu kilogramów wodoru na przejechanie 100 kilometrów. W razie potrzeby moc elektrolizera można również zwiększyć do ośmiu megawatów.

Zespół programistów odniósł już w zeszłym roku kolejny ważny sukces: w grudniu firmy ABO Wind i Air Liquide Advanced Technologies (ALAT) podpisały umowę na stację dostawy i tankowania wodoru. „Cieszymy się, że z naszą technologią wodorową możemy przyczynić się do sukcesu pionierskiego projektu ABO Wind” – mówi Markus Schewitza, dyrektor generalny ALAT.

„Modułowa technologia stacji paliw doskonale odpowiada naszym potrzebom. Bardzo doceniamy współpracę z tak innowacyjnym i doświadczonym partnerem” – dodaje dr Jochen Ahn. Kolejnym kamieniem milowym było otrzymanie w czerwcu 2023 roku przez ABO Wind pozwolenia na budowę turbiny wiatrowej. Rozpoczęcie budowy turbiny wiatrowej Nordex o mocy 4,8 MW zaplanowano na luty 2024 roku.

Uruchomienie całej instalacji planowane jest na koniec 2024 r. Zakłada się, że pierwsza produkcja wodoru nastąpi w styczniu 2025 r. Oprócz tankowania komercyjnych pojazdów wodorowych na miejscu planowane jest również wykorzystanie zintegrowanej stacji tankowania do zaopatrywania w wodór innych odbiorców, np. stacji tankowania wodoru nieposiadających własnej instalacji do produkcji wodoru. W ten sposób zakład w Michelsrombach mógłby przekształcić się w regionalne centrum dystrybucji wodoru. Poza sektorem mobilnym zielony wodór szczególnie potrzebny jest również w przemyśle. Stosunkowo łatwy transport wodoru pozwala na planowanie wielu innych możliwości jego wykorzystania.

Katja Burger

Tel. +49 611 267 65-981